VVD Huizen schiet BSV Zuidvogels te hulp

Op donderdag 1 juni bezocht de VVD Huizen in de persoon van fractielid Sjoerd van Klink samen met twee andere raadsleden de honk- en softbalvereniging Zuidvogels. Naar aanleiding van het artikel ‘Huizer honkbalclub Zuidvogels op rand van de afgrond’ in De Gooi- en Eemlander van zaterdag 13 mei jongstleden is er contact gezocht met de vereniging.

Voorzitter Cyril Meijers en algemeen bestuurslid Paul Harmusial leiden ons rond over het terrein. Trots verteld Paul dat de velden door velen gewaardeerd worden als de beste velden van de competitie. De velden worden 2x per week door vrijwilligers gemaaid. Maar er wordt er maar één gebruikt.

Tijd voor een bakkie. Het clubhuis is keurig onderhouden, maar verouderd. Enkel glas, de verwarming werkt en er is warm water, maar daar is ook alles mee gezegd. Het voldoet niet meer aan de eisen van nu.

Voor ons zitten twee gedreven doch realistische bestuursleden. Door een samenloop van omstandigheden gaat het niet goed met de vereniging. Corona, het noodgedwongen moeten stoppen met het ophalen van oud papier, en het stoppen van een aantal key-spelers uit het eerste, waardoor het vriendenteam uit elkaar is gevallen, hebben ervoor gezorgd dat het ledenaantal fors gedaald is naar iets meer dan honderd. Ze noemen het ‘de perfect storm’.

Maar het bestuur laat zich niet uit het veld slaan door een beetje tegenwind. Er zijn ideeën om een slowpitch team te starten, een softbalvariant die vergeleken kan worden met walking voetbal en zeer geschikt is voor de senioren doelgroep die wij in Huizen graag (meer) in beweging krijgen en houden, en clinics geven bij scholen om kinderen enthousiast te maken voor BeeBall, maar alles staat in de ijskast, omdat de toekomst onzeker is. Als de vereniging in het huidige tempo blijft interen op de reserves, zullen ze over twee jaar noodgedwongen een ‘kofferbak vereniging’ zijn. Een vereniging zonder eigen locatie en veld dat thuiswedstrijden bij een gastclub speelt en voor hun materialen en lauwe bier aangewezen zijn op de kofferbak. Niet echt een fijn verhaal om aan nieuwe leden te vertellen.

Het enige dat de vereniging nodig heeft en vraagt, is perspectief. Een toekomst die ze aan de huidige en potentieel nieuwe leden kunnen voorhouden. En ook daarover zijn veel ideeën. Andere verenigingen ook gebruik laten maken van hun faciliteiten. De velden kunnen moeilijk voor andere sporten gebruikt worden, maar in het clubhuis zou een dartvereniging een prima thuis hebben. Of twee velden ‘teruggeven’ aan de gemeente. Of zelf helemaal verhuizen naar een andere locatie.

Met name over dat laatste is de VVD Huizen erg enthousiast. Op dit moment wordt er gekeken naar een herindeling van de voetbalvelden bij sportcomplex De Wolfskamer. Een verhuizing van de honk- en softbalvereniging BSV Zuidvogels naar het terrein achter voetbalvereniging HSV Zuidvogels biedt in onze ogen veel kansen voor synergie.

Het aanbod op het sportcomplex wordt vollediger. Er ontstaat één centraal sportpak, waar (bijna) alle sporten worden aangeboden. Gezinnen met meerdere kinderen kunnen allemaal op één plek hun eigen sport van voorkeur beoefenen, en oma’s en opa’s hoeven niet meer te kiezen naar welke wedstrijd van welke sport van welk kleinkind ze gaan kijken.

De honk- en softbalvereniging wordt zichtbaarder, waardoor meer mensen in aanraking komen met de sport. Het seizoen van honk- en softbal loopt door tijdens de zomer, dus je zou zelfs tijdens de winterstop van hockey of voetbal kunnen softballen.

Er zou gebruik gemaakt kunnen worden van het clubhuis en de kleedkamers van andere sportverenigingen. Een combi-honkbal/softbal veld heeft ongeveer de afmetingen van twee voetbalvelden, waarvan er één als trainingsveld voor andere sporten gebruikt kan blijven worden.

En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden voor de ruimtelijke invulling van het terrein dat de honk- en softbalvereniging aan de Augustinuslaan zou achterlaten… Alles bij elkaar genomen voor VVD Huizen een potentiële win-win situatie die het onderzoeken meer dan waard is. En daarom dienen wij tijdens de Financiële Raadsvergadering van donderdag 6 juli a.s. een motie in.