Stabiel

Stabiel

In de week voor kerst werd onze gemeentesecretaris Johan Cnossen geïnterviewd door het blad Binnenlands Bestuur. Het thema was de krapte op de arbeidsmarkt. Johan heeft een budget van de gemeenteraad gekregen van € 1 miljoen per jaar om daarvoor extra ambtenaren aan te trekken. De conclusie laat zich raden: het blijkt nog niet zo eenvoudig om alle vacatures vervuld te krijgen. “Maar”, zegt onze gemeentesecretaris in dat interview, “We hebben een stabiel bestuur, waarmee het gesprek mogelijk is over prioritering”.  Een week eerder publiceerde het Nieuwsblad van Huizen een interview met wethouder Karin van Werven over haar ervaringen van het eerste half jaar als wethouder. Zij noemt de samenwerking in de coalitie “een warm bad”.  Dat zijn twee mooie kwalificaties om het verkiezingsjaar 2022 mee af te sluiten.

De gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar hebben voor ons niet gebracht wat we gehoopt hadden. De VVD heeft een zetel moeten inleveren. We zijn weliswaar de grootste partij gebleven, maar de lokale partijen waren de grote winnaars. De kiezer heeft altijd gelijk, het was daarom ook niet meer dan logisch dat tenminste 1 lokale partij in de coalitie werd opgenomen. Leefbaar Huizen blijkt een loyale samenwerkingspartner te zijn in de coalitie. Maar ook met Rutger Rebel van het CDA en Bram Schröder van D66 is het prettig samenwerken.

We hadden de Coronacrisis nog niet achter de rug, of we werden met een nieuwe crisis geconfronteerd: de energiecrisis. De hoge energieprijzen raakt niet alleen de portemonnee van veel huishoudens, maar ook ondernemers en maatschappelijke instellingen ondervinden hiervan de gevolgen. Vanaf komend voorjaar krijgt de gemeente Huizen naar verwachting zo’n € 600.000 extra van het Rijk. Het Rijk biedt ons hiermee de mogelijkheid om voorzieningen met een maatschappelijke functie extra te ondersteunen als gevolg van de hogere energiekosten. Vanaf 2026 loopt dit bedrag op naar ongeveer € 800.000.

Twee grote dossiers hebben veel aandacht gevraagd van de raad: de asielboot en het Huizer Museum. Aan beide dossiers heb ik in een eerder blog al aandacht besteed.  Na een zorgvuldige afweging hebben we na de zomervakantie besloten om in de haven gedurende maximaal zes maanden de opvang van asielzoekers (opnieuw) toe te staan. Ten aanzien van het Huizer Museum heeft de gemeenteraad het voorstel van het college unaniem ondersteund om de komende vier jaar extra middelen toe te kennen, met de afspraak dat het Huizer Museum  hiermee ook  extra inkomsten zal weten te genereren.

De beleidsproductie (nieuwe plannen en visies) van het college moet nog een beetje op gang komen. Dat is ook niet verwonderlijk gezien de krapte op de arbeidsmarkt. We gaan ons begin van het jaar weer buigen over de nieuwe omgevingsvisie. Hoe zien we de inrichting van onze gemeente de komende jaren voor ons. De nieuwe plannen over de uitwerking van de tweede fase van de Kustvisie worden verder uitgewerkt. Zo werken we aan het verder versterken van toeristisch recreatief profiel van de gemeente. En dan liggen er nog een  paar dossiers van het vorige college op tafel, waar we verder aan moeten werken: de renovatie van Stad en Lande, de Nieuw Bussumerweg en het realiseren van de bezuinigingstaakstelling in het sociaal domein. Aan deze dossiers kleven nog behoorlijk wat haken en ogen. Dus daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

Maar al met al durf ik wel te zeggen dat we niet alleen binnen de coalitie, maar ook binnen de raad, een gezonde basis hebben weten te creëren van waaruit we blijven werken aan een mooier en beter Huizen. En natuurlijk doen we dat allemaal vanuit onze eigen principes en eigen politieke overtuiging. En dat betekent dat we soms ook verschillen van inzicht over de vraag welke oplossingen het meest geëigend zijn. Dat hoort bij politiek. Ik hoop dat we volgend jaar om deze tijd nog steeds kunnen zeggen dat er een stabiele basis ligt van waaruit we de uitdagingen te lijf gaan. Want dat blijft uiteindelijk toch een belangrijke voorwaarde.

Ik wens u een mooi, goed en gelukkig 2023 toe!