Wat was het voorstel?
In het wijzigingsvoorstel stond aanvankelijk dat er geen vragen meer gesteld mogen worden tijdens de raadsvergadering, in wat voor vorm dan ook. In de Raad zou alleen nog plaats zijn voor het geven van een politiek oordeel op basis van eerder verkregen informatie. De VVD heeft hiertegen krachtig bezwaar gemaakt in de commissievergadering. Nu lag er een aangepast voorstel voor, waarin tijdens de Raad alleen bestuurlijke vragen, in beperkte mate, worden toegestaan.
Wat is het bezwaar?
Raadsvoorstellen blinken niet altijd uit door helderheid. Stevig doorvragen door de oppositiepartijen is vaak nodig om helder te krijgen wat het doel is van een voorstel, wat de gevolgen ervan zijn en of het financiële plaatje wel klopt. Dat kost tijd en het kan voorkomen dat er pas tijdens de raadsvergadering, door het stellen van vragen, zicht komt op de “kleine lettertjes”. Het spreekwoord zegt: “the devil is in the detail”, en dat geldt zeker ook voor raadsvoorstellen.
Bovendien: wat is een bestuurlijke vraag? De burgemeester kan straks een vraag met een wat technisch karakter buiten de orde plaatsen en zelfs bestuurlijke vragen, als er daarvan naar zijn oordeel teveel worden gesteld. Het gevaar van sturing van het debat door de voorzitter is hier heel nadrukkelijk aanwezig.
Wat wil de VVD?
Handhaving van het oude reglement van orde. De VVD vindt dat het kunnen stellen van vragen een democratisch grondrecht is waaraan niet getornd mag worden. In beginsel mag geen enkele vraag uitgesloten worden van behandeling in de Raad. Het is de taak van de voorzitter om de vergadering in goede banen te leiden en waar nodig in te grijpen. Dat kon ook in het oude reglement van orde.